Steder Skaber Folk deltager i debatten om grøn omstilling og lokal udvikling i medierne og deler eksempler her på siden. Fast skribent på Altinget om det grønne i kommunalvalget KV25
JUNI 2025
Debatten om atomkraft er en ny og interessant energipolitisk diskussion, som nu for alvor er ved at få fodfæste i den nationale debat. Men det er uhensigtsmæssigt, når atomkraft kupper energi-dagsordenen på borgermøder ude i kommunerne
MAJ 2025
I modsætning til, hvad nogen kunne have troet for fire år siden, så er ingen af de mest magtfulde borgmestre i dag kendt for at være særskilt grønne.
APRIL 2025
Der er en meget stor berøringsangst hos lovgivere, når det handler om at begrænse forbruget. Det tætteste, vi kommer på reelle tiltag på området, er i affaldssektoren
MARTS 2025
Flere kvinder i forsyningsbestyrelserne kræver mere end gode intentioner. Trods øget fokus på, så besættes de fleste bestyrelsesposter fortsat gennem netværk. Vi opfordrer kvinder til at bruge deres netværk strategisk og udnytte forbrugerejede selskaber
FEBRUAR 2025
Den grønne treparts model for lokal forankring vil være tidskrævende, da det er en organisering så kompliceret, at det vil være svært at tegne. Men jeg tror, at kommunerne kommer i mål med de krav, der stilles i 2025
JANUAR 2025
"Grumset vand, fedtemøg og livløse fjorde" - DR havde den 22. januar tema om de lokale grønne treparter på alle kanaler. Se TV-avisen kl. 18.30 hvor indslaget starter et kvarter ind i udsendelsen. Det bliver den største opgave i det åbne land de seneste 200 år.
JANUAR 2025
Det hårde arbejde med de lokale treparter begynder nu. Forventningerne til kommunerne er tårnhøje: Hvem sætter sig for bordenden? Hvornår kender de fordelingsnøglen for pengene i arealfonden? Hvodan sikrer de sig at de grønne organisationer er klædt på til at lave reformer og repræsentere alle borgere?
JANUAR 2025
Udpegningen til bestyrelsesleder for Naturnationalpark Almindingen, kongen til bords i Hareløkkerne, Danmarks og EWII's største batteri på vej i Hasle og et lille bitte bidrag til den grønne omstilling med en valnøddelund på Hammersly i Rutsker. Godt nytår
DECEMBER 2024
Erfaringen er, at det er lige så svært for os at komme over i den kollektive transport og op på cyklen, som det er at reducere vores kødforbrug.
NOVEMBER 2024
I samarbejde med Nexus Konsulenterne og Lars Therkildsen har Steder Skaber Folk gennem de seneste to år kortlagt organiseringen af de kommunale affaldsindsamlingsordninger. Arbejdet er udført på baggrund af den brede politiske aftale fra august 2022, ”Selskabsgørelse af kommunernes levering af affaldsydelser”.
NOVEMBER 2024
KV25: Glem staten og tag selv ansvar for at bringe grøn omstilling ind i valgkampen. Med et år til KV25 gør grøn omstilling ikke kommunalpolitikere til stemmeslugere. Medmindre de kobler til kommunens udviklingsdagsorden. Så er der genvalg.
NOVEMBER 2024
Mens vi venter på regeringens grønne trepart, er arbejdet med lokale, grønne treparter på tværs af natur, miljø og planlægning i fuld gang i kommunerne, skriver Laila Kildesgaard.
OKTOBER 2024
Fra Mariagerfjord Kommune til Bruxelles bliver landbrugsorganisationerne inviteret med i forhandlingslokalerne, når lokale jordejere skal overbevises om miljøpolitikkens nødvendighed. Nu skal kommunerne realisere treparternes mål om et nyt Danmarkskort – med landmændene og lokalsamfundets velsignelse
OKTOBER 2024
"Neutrale VE-facilitatorer, lokale borgere, lodsejere og projektudviklere skal sammen skære seks VE-projekter til, før politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune i løbet af vinteren beslutter, hvor der skal planlægges for flere vindmøller og solceller i Naturens Rige."
SEPTEMBER 2024
"I 2026 skal naturnationalparken i Almindingen gerne stå færdig og klar. Bestyrelsen bag skal udstikke nogle lokale rammer for parken. Her er både jægere, naturfredningsfolk og landbrug repræsenteret. Mellem os taler med bestyrelsesformanden Laila Kildesgaard om, hvordan man sørger for at alle bliver hørt og hvordan vores syn på naturen har ændret sig".
SEPTEMBER 2024
"Laila Kildesgaard er 55 år - fra det vestjyske - og kom hertil efter flere topposter i hovedstaden for at være kommunaldirektør for 11 år siden. Så var hun direktør i KL og har nu sin egen virksomhed. Samtidig er hun nu formand for den kommende Naturnationalpark Almindingen og sidder med i andre bestyrelser og repræsentantskaber. Idag viser Laila Kildesgaard os sit yndlingssted på Bornholm".
AUGUST 2024
To sider af "Aftale om et Grønt Danmark" handler om den lokale forankring og den nye arealanvendelse i Danmark. Kommunerne har 2025 til at lægge planer i det åbne land, der stort set skal skrue tiden og landskabet tilbage til, hvordan det så ud for 200 år siden. Det bliver presset.
JULI 2024
Lyt med om de komplekse udfordringer og muligheder, der opstår når vi skal balancere behovet for vedvarende energi med beskyttelse af drikkevand, biodiversitet og rekreative områder. Og om mit særlige forhold til Folkemødet på Bornholm.
JUNI 2024
Hastighedsbegrænsninger bliver fremhævet af økonomer, hver gang forholdet mellem det lokale og den nationale klimaindsats diskuteres. Senest har De Økonomiske Råd brugt det til at kritisere kommunernes klimapolitik. Men det er fokusforskydning
MAJ 2024
Det er gået fremad med opsætning af vedvarende energi siden sidste år, hvor jeg også deltog og skrev fra topmødet hos Green Power Denmark. Men der er for meget usikkerhed til, at der sker nok. Og vi kommer ikke i mål i 2030
MAJ 2024
I kommunalpolitisk sammenhæng kan Birgit S. Hansen godt betegnes som en ”politainer” – sammentrukket af politician og entertainer. Politikere der når mange vælgere ved at vise, at de er almindelige mennesker
APRIL 2024
Klimarådets anbefalinger om arealanvendelse kommer ikke i sig selv til at rykke noget. Men de er en del af en tendens, der forsøger at tegne et ny landskab i Danmark.
APRIL 2024
Der var ikke flere penge til kommunerne, da Magnus Heunicke (S) præsenterede første klimatilpasningsplan. Planen skal hjælpe til, at Danmark kan kystsikres mod ekstreme vejrfænomener. Men der er behov for flere penge lokalt.
APRIL 2024
Forsyningstillsynet afsluttede i april 2024 høringen af mere end 30 netudviklingsplaner for hele Danmark. Planerne viser, hvor meget mere kabel, der skal lægges i jorden. Kan nogle af de mange kilometer suppleres med batterier over jorden og dermed bidrage med balancering som alternativ. Læs med på en lokal case i Bornholms Tidende.
APRIL 2024
Det står småt til med forskelligheden i bestyrelserne i de danske forsyningsselskaber. Og taler vi kun om køn, når vi taler om diversitet? Eller er der andre parametre, som er mere vigtige. Det tager vi fat på i dette 44. afsnit af Podcasten Fjernvarmen.
PERSPEKTIV PÅ TV2 BORNHOLM MARTS 2024
"Da energikrisen var på sit højeste, gik vores vækst mere eller mindre i stå. I den periode købte vi mindre økologi, svanemærkede varer og varer med den grønne EU-blomst. Danskernes villighed til at passe på naturen stopper, hvis det koster penge. Spørgsmålet er, om det er et problem landbruget alene skal løse."
18. Marts 2024
📢 Der er mange gode forslag til, hvad der skal til for at bane vejen for mere vedvarende energi på land, og hvad betyder det egentlig, at et energianlæg ligger smukt i landskabet? Laila Kildesgaard tager en rundtur om aktuelle udspil og debatter på området.
8. marts 2024
Der var meget god energi at spore i forsyningsbranchen den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag. En status opgjort med håndrullede data viser en lille fremgang. Det bliver spændende at følge op i 2025 - både før og efter kommunalvalget.
Februar 2024
"Der findes et alternativ til teknologiske løsninger, nybyggeri og animalske fødevarer, nemlig at forbruge mindre. Løsningen indebærer muligheden for at skabe mere lykkelige liv og et grønnere samfund, men den har meget få politiske fortalere for tiden, skriver Astrid Haug og Laila Kildesgaard.
Januar 2024
I 2024 må kommunerne anvise vejen til kollektive handlinger i den grønne omstillings navn. Hvis vi for alvor skal sætte fart i den grønne omstilling, bliver krydsbestøvning et centralt tema i 2024. Tværfaglighed og bestøvning på tværs bliver afgørende for at komme videre i 2024 med de grønne beregninger, og her skal kommunerne gå forrest.
December 2023
Derfor halter det efter med kystsikring af nye boliger ved vandet: Der er kommet flere bygninger nær vandet, og det betyder, at det bliver dyrere, når der kommer storm og oversvømmelser. Tidligere klimadirektør i KL Laila Kildesgaard uddyber her, hvad udfordringerne er.
December 2023
"Vi lavede et meget flot excel-ark, som viste, at når vi gjorde det på den her måde, så ville vi blive klima-neutrale i 2023," fortæller en af dagens gæster, der er tidligere kommunaldirektør. Tiden overhalede projektet og med nutidens øjne, var det greenwashing. Alligevel fortryder hun ikke projektet. Hvorfor ikke?
December 2023
Om 20 eller 30 år er solceller lagt op på bygninger og vindmøller stillet ud på havet. Men indtil da skal vi leve med dem i landskaberne omkring os. Det kalder på ny viden om, hvordan vi tager hensyn til flere visuelle oplevelsesmuligheder
November 2023
Hvad har Olsen-banden, Bjarke Ingels og Apples nye CO2-neutrale ure til fælles? Kronik om greenwashing i samarbejde med Astrid Haug
Oktober 2023
Regeringen har spillet ud med et forslag om mere kompensation til naboer og lokalsamfund, når der stilles energianlæg op og er kommet med forslag til placering af 32 energiparker på land. Hvad er op og ned i udspillet og hvem er de vigtigste aktører
Oktober 2023
Da regeringen lancerede udspillet om energiparker på land, sagde kirke- og landdistriktsminister, Louise Schack Elholm (V), at hun gik ud fra, at kommunerne havde inddraget borgerne i deres forslag. Men det kan hun ikke gå ud fra, og derfor er der ingen sikkerhed for, at parkerne kommer til at ligge som foreslået.
September 2023
De områder kommunerne selv har mest indflydelse på er, hvor meget de bygger, hvor meget de køber ind og energieffektivisering i kommunernes egne bygninger. Tiden er inde til, at kommunerne forpligter sig på disse områder
September 2023
Lavere fartgrænser på motorvejene i Odense og ny varmeplanlægning i Køge. Altingets debatredaktør havde inviteret kommuner til at fremlægge friske klimatiltag på årets Klimafolkemøde i Middelfart. I dagens podcast kommer vi med ind under teltdugen og hører, hvilke forslag eksperter og publikum kalder ”gale” og ”geniale”.
September 2023
De områder kommunerne selv har mest indflydelse på er, hvor meget de bygger, hvor meget de køber ind og energieffektivisering i kommunernes egne bygninger. Tiden er inde til, at kommunerne forpligter sig på disse områder
August 2023
Læs med på visionen om, hvordan grøn omstilling driver den positive transformation af det åbne land med skønne attraktive landdistrikter præget af helhed, sameksistens og klimaretfærdighed
August 2023
Folketinget Boligpolitikken i Danmark modarbejder klimaindsatsen fordi den belønne os for at blive i for mange boligkvadratmetre frem for at flytte til færre. Rapport fra UIAcph23
August 2023
Udrulningen af fjernvarmen, boring efter geotermi og opsætning af el-ladestandere udfordrer den måde, vi planlægger vores byer, boliger og arkitektur ud fra. Derfor skal boligpolitikken ændres, hvis den skal tjene udviklingen af nye decentrale energisystemer bedst muligt
Juni 2023
Den nye aftale om havvind betyder at Danmark kommer til at lægge baghave til meget mere energi end vi selv skal bruge. Det er stadig uklart hvordan lokalbefolkningen og kommunerne får de lovede gevinster
Maj 2023
Efter at håbet forsvandt om, at regeringen ville trække forslaget om at konkurrenceudsætte affaldsforbrændingen, er der to scenarier tilbage for at reparere på et kludetæppe af en aftale indgået i et meget kompliceret politisk setup.
Maj 2023
Den lokale klimaindsats i de danske kommuner er enestående Borgerinddragelse og grøn dannelse er de to store ledelsesudfordringer
8. marts 2023
Kvinder er ikke bare fraværende i bestyrelser eller forretningsudvalg i energibranchen. Produkter og løsninger inden for el og elektrificering synes også i højere grad at tilgodese mænd. Laila Kildesgaard kalder på, at flere kvinder skal ind i den energipolitiske debat.
Februar 2023
I det første halve år har Steder Skaber Folk arbejdet meget med, hvordan man kan tilbyde lokalsamfund gevinster og kompensationer, når de skal leve med de store energianlæg. Det er der indtil videre kommet 8 forslag ud af. And still counting.
Februar 2023
”Vi har indtil nu opfattet affaldshåndtering som kritisk infrastruktur i Danmark. Det er ved at være en saga blot. Affaldsforbrændingen skal konkurrenceudsættes, affaldsindsamlingen skal selskabsgøres og der er store ambitioner om at gøre de 10 fraktioner, vi skal sorterer i, til helt almindeligt marked”
Januar 2023
”Efter vores vurdering er et af de mest banebrydende initiativer i strategien hele den del, der handler om en social bæredygtig turismesektor i hele Danmark. Til at virkeliggøre ambitionerne er udviklet et inspirerende værktøj til måling af bæredygtige destinationer” skrev Pernille Kofod Lydolfh og Laila Kildesgaard. Det var ikke alle der var enige, men det blev en god debat.
December 2022
I bogen "Lobbyistens Værktøjskasse" har Steder Skaber Folk bidraget med kapitel 4 kommunernes arbejde med grøn omstilling. Tak til Jakob Sand Kirk for at redigere.
Skriv til mig på stederskaberfolk@stederskaberfolk.dk,
hvis du vil købe dit eget eksemplar for 100 kr. inkl. forsendelse.
November 2022
Se Djøfbladets interview med Laila Kildesgaard om at være modig i sit arbejdsliv. Klik på linket.
November 2022
Hvad sker der i landdistrikterne, når CO2-afgifter på landbruget ruller ud og de dynamiske gevinster af den grønne omstilling skal høstes? Se kronik i Bornholms Tidende her (abonnenter)
Se november-debatindlæg i Klimamonitor. Klik på linket.
Se december-debatindlæg i Klimamonitor. Klik på linket.
Oktober 2022
Tendensen er klar: Flere og flere kommuner udarbejder ejerstrategier for deres selskaber og flere og flere selskaber vælger følg og forklar modellen fra Danvas kodeks. Tag gerne fat i mig, hvis I vil have lavet en redegørelse for jeres arbejde med Kodeks.
Klimamonitor, oktober 2022
Særligt to tiltag betyder knald eller fald for kommuners klimaplaner.
Altinget, december 2022
Den nye regering får rigeligt at se til på klimaområdet. Fornyet fokus på miljøet, klimaudsatte jobs og kompensation for vind- og solanlæg i baghaven vil derfor ikke kunne sættes på formel i løbet af 100 dage, som Altinget har spurgt til. Der skal også lægges en plan for de næste 1000, opfordrer Laila Kildesgaard.
Altinget, oktober 2022
Statsminister Mette Frederiksen (S) skød onsdag valgkampen i gang på et dystert bagtæppe af høje energipriser og gaslæk i Østersøen. Men hvad bør valgkampen handle om ifølge Brian Vad Mathiesen, Laila Kildesgaard, Sine Beuse Fauerby og Karsten Arnbjerg-NIelsen? Se deres bud her.
Klimamonitor, september 2022
Der er behov for klarhed om lokale gevinster i opsætning af energianlæg på land, skriver tidligere KL-direktør Laila Kildesgaard i dette debatindlæg.
Folketingets aftale om et CO2-loft på nybyggeri er et skridt i den rigtige retning, fordi størstedelen af en bygnings klimaaftryk over hele dens levetid ligger i byggefasen. Problemet er bare, at effekten af kun at omstille nybyggeri ikke slår markant igennem på kort sigt – for selv et meget bæredygtigt byggeri har et stort klimaaftryk.
Når man vender sig ud mod landet, så er der taget rigtigt meget hensyn til, at man skal beskytte landbruget, så byerne ikke bare voksede uhæmmet og optog landbrugsareal. Men der er ikke taget hensyn til, at vi har brug for nogle meget store området til vedvarende energi,” siger Laila Kildegaard og fortsætter. ”Og lige nu er kommunerne ved at segne under af ansøgninger til at opstille solcelleanlæg. Det er en ny kampplads ude på landet”.
Kommunerne er centrale leverandører af offentlige serviceydelser, som kan være drivkraft i Danmarks indsats for at komme i mål i 2030. I mange henseender er det derfor lokalt, at Verdensmålene kan oversættes til konkrete løsninger og indsatser. Immer Besser – fra global til lokal: Indsatsen i kommunerne (djoef-forlag.dk)
Jeg voksede også op med en holdning om, at det værste, man kan være, er at være doven. Det var synd nummer et, siger Laila Kildesgaard, som ikke kan beskyldes for dovenskab med sit svimlende lange cv, der dækker både topposter og frivilligt arbejde.
I anledning af Tour de France har de fem værtsbyer med midler fra Vejdirektoratets cykelpulje gennemført fem strategiske analyser. KL har deltaget i analysen om cykelpendling og kombinationsrejser, som Roskilde Kommune har været tovholder på. Analysen er gennemført henover foråret 2022...
JUNI 2025
Debatten om atomkraft er en ny og interessant energipolitisk diskussion, som nu for alvor er ved at få fodfæste i den nationale debat. Men det er uhensigtsmæssigt, når atomkraft kupper energi-dagsordenen på borgermøder ude i kommunerne
MAJ 2025
I modsætning til, hvad nogen kunne have troet for fire år siden, så er ingen af de mest magtfulde borgmestre i dag kendt for at være særskilt grønne.
APRIL 2025
Der er en meget stor berøringsangst hos lovgivere, når det handler om at begrænse forbruget. Det tætteste, vi kommer på reelle tiltag på området, er i affaldssektoren
MARTS 2025
Flere kvinder i forsyningsbestyrelserne kræver mere end gode intentioner. Trods øget fokus på, så besættes de fleste bestyrelsesposter fortsat gennem netværk. Vi opfordrer kvinder til at bruge deres netværk strategisk og udnytte forbrugerejede selskaber
FEBRUAR 2025
Den grønne treparts model for lokal forankring vil være tidskrævende, da det er en organisering så kompliceret, at det vil være svært at tegne. Men jeg tror, at kommunerne kommer i mål med de krav, der stilles i 2025
JANUAR 2025
"Grumset vand, fedtemøg og livløse fjorde" - DR havde den 22. januar tema om de lokale grønne treparter på alle kanaler. Se TV-avisen kl. 18.30 hvor indslaget starter et kvarter ind i udsendelsen. Det bliver den største opgave i det åbne land de seneste 200 år.
JANUAR 2025
Det hårde arbejde med de lokale treparter begynder nu. Forventningerne til kommunerne er tårnhøje: Hvem sætter sig for bordenden? Hvornår kender de fordelingsnøglen for pengene i arealfonden? Hvodan sikrer de sig at de grønne organisationer er klædt på til at lave reformer og repræsentere alle borgere?
JANUAR 2025
Udpegningen til bestyrelsesleder for Naturnationalpark Almindingen, kongen til bords i Hareløkkerne, Danmarks og EWII's største batteri på vej i Hasle og et lille bitte bidrag til den grønne omstilling med en valnøddelund på Hammersly i Rutsker. Godt nytår
DECEMBER 2024
Erfaringen er, at det er lige så svært for os at komme over i den kollektive transport og op på cyklen, som det er at reducere vores kødforbrug.
NOVEMBER 2024
I samarbejde med Nexus Konsulenterne og Lars Therkildsen har Steder Skaber Folk gennem de seneste to år kortlagt organiseringen af de kommunale affaldsindsamlingsordninger. Arbejdet er udført på baggrund af den brede politiske aftale fra august 2022, ”Selskabsgørelse af kommunernes levering af affaldsydelser”.
NOVEMBER 2024
KV25: Glem staten og tag selv ansvar for at bringe grøn omstilling ind i valgkampen. Med et år til KV25 gør grøn omstilling ikke kommunalpolitikere til stemmeslugere. Medmindre de kobler til kommunens udviklingsdagsorden. Så er der genvalg.
NOVEMBER 2024
Mens vi venter på regeringens grønne trepart, er arbejdet med lokale, grønne treparter på tværs af natur, miljø og planlægning i fuld gang i kommunerne, skriver Laila Kildesgaard.
OKTOBER 2024
Fra Mariagerfjord Kommune til Bruxelles bliver landbrugsorganisationerne inviteret med i forhandlingslokalerne, når lokale jordejere skal overbevises om miljøpolitikkens nødvendighed. Nu skal kommunerne realisere treparternes mål om et nyt Danmarkskort – med landmændene og lokalsamfundets velsignelse
OKTOBER 2024
"Neutrale VE-facilitatorer, lokale borgere, lodsejere og projektudviklere skal sammen skære seks VE-projekter til, før politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune i løbet af vinteren beslutter, hvor der skal planlægges for flere vindmøller og solceller i Naturens Rige."
SEPTEMBER 2024
"I 2026 skal naturnationalparken i Almindingen gerne stå færdig og klar. Bestyrelsen bag skal udstikke nogle lokale rammer for parken. Her er både jægere, naturfredningsfolk og landbrug repræsenteret. Mellem os taler med bestyrelsesformanden Laila Kildesgaard om, hvordan man sørger for at alle bliver hørt og hvordan vores syn på naturen har ændret sig".
SEPTEMBER 2024
"Laila Kildesgaard er 55 år - fra det vestjyske - og kom hertil efter flere topposter i hovedstaden for at være kommunaldirektør for 11 år siden. Så var hun direktør i KL og har nu sin egen virksomhed. Samtidig er hun nu formand for den kommende Naturnationalpark Almindingen og sidder med i andre bestyrelser og repræsentantskaber. Idag viser Laila Kildesgaard os sit yndlingssted på Bornholm".
AUGUST 2024
To sider af "Aftale om et Grønt Danmark" handler om den lokale forankring og den nye arealanvendelse i Danmark. Kommunerne har 2025 til at lægge planer i det åbne land, der stort set skal skrue tiden og landskabet tilbage til, hvordan det så ud for 200 år siden. Det bliver presset.
JULI 2024
Lyt med om de komplekse udfordringer og muligheder, der opstår når vi skal balancere behovet for vedvarende energi med beskyttelse af drikkevand, biodiversitet og rekreative områder. Og om mit særlige forhold til Folkemødet på Bornholm.
JUNI 2024
Hastighedsbegrænsninger bliver fremhævet af økonomer, hver gang forholdet mellem det lokale og den nationale klimaindsats diskuteres. Senest har De Økonomiske Råd brugt det til at kritisere kommunernes klimapolitik. Men det er fokusforskydning
MAJ 2024
Det er gået fremad med opsætning af vedvarende energi siden sidste år, hvor jeg også deltog og skrev fra topmødet hos Green Power Denmark. Men der er for meget usikkerhed til, at der sker nok. Og vi kommer ikke i mål i 2030
MAJ 2024
I kommunalpolitisk sammenhæng kan Birgit S. Hansen godt betegnes som en ”politainer” – sammentrukket af politician og entertainer. Politikere der når mange vælgere ved at vise, at de er almindelige mennesker
APRIL 2024
Klimarådets anbefalinger om arealanvendelse kommer ikke i sig selv til at rykke noget. Men de er en del af en tendens, der forsøger at tegne et ny landskab i Danmark.
APRIL 2024
Der var ikke flere penge til kommunerne, da Magnus Heunicke (S) præsenterede første klimatilpasningsplan. Planen skal hjælpe til, at Danmark kan kystsikres mod ekstreme vejrfænomener. Men der er behov for flere penge lokalt.
APRIL 2024
Forsyningstillsynet afsluttede i april 2024 høringen af mere end 30 netudviklingsplaner for hele Danmark. Planerne viser, hvor meget mere kabel, der skal lægges i jorden. Kan nogle af de mange kilometer suppleres med batterier over jorden og dermed bidrage med balancering som alternativ. Læs med på en lokal case i Bornholms Tidende.
APRIL 2024
Det står småt til med forskelligheden i bestyrelserne i de danske forsyningsselskaber. Og taler vi kun om køn, når vi taler om diversitet? Eller er der andre parametre, som er mere vigtige. Det tager vi fat på i dette 44. afsnit af Podcasten Fjernvarmen.
PERSPEKTIV PÅ TV2 BORNHOLM MARTS 2024
"Da energikrisen var på sit højeste, gik vores vækst mere eller mindre i stå. I den periode købte vi mindre økologi, svanemærkede varer og varer med den grønne EU-blomst. Danskernes villighed til at passe på naturen stopper, hvis det koster penge. Spørgsmålet er, om det er et problem landbruget alene skal løse."
18. Marts 2024
📢 Der er mange gode forslag til, hvad der skal til for at bane vejen for mere vedvarende energi på land, og hvad betyder det egentlig, at et energianlæg ligger smukt i landskabet? Laila Kildesgaard tager en rundtur om aktuelle udspil og debatter på området.
8. marts 2024
Der var meget god energi at spore i forsyningsbranchen den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag. En status opgjort med håndrullede data viser en lille fremgang. Det bliver spændende at følge op i 2025 - både før og efter kommunalvalget.
Februar 2024
"Der findes et alternativ til teknologiske løsninger, nybyggeri og animalske fødevarer, nemlig at forbruge mindre. Løsningen indebærer muligheden for at skabe mere lykkelige liv og et grønnere samfund, men den har meget få politiske fortalere for tiden, skriver Astrid Haug og Laila Kildesgaard.
Januar 2024
I 2024 må kommunerne anvise vejen til kollektive handlinger i den grønne omstillings navn. Hvis vi for alvor skal sætte fart i den grønne omstilling, bliver krydsbestøvning et centralt tema i 2024. Tværfaglighed og bestøvning på tværs bliver afgørende for at komme videre i 2024 med de grønne beregninger, og her skal kommunerne gå forrest.
December 2023
Derfor halter det efter med kystsikring af nye boliger ved vandet: Der er kommet flere bygninger nær vandet, og det betyder, at det bliver dyrere, når der kommer storm og oversvømmelser. Tidligere klimadirektør i KL Laila Kildesgaard uddyber her, hvad udfordringerne er.
December 2023
"Vi lavede et meget flot excel-ark, som viste, at når vi gjorde det på den her måde, så ville vi blive klima-neutrale i 2023," fortæller en af dagens gæster, der er tidligere kommunaldirektør. Tiden overhalede projektet og med nutidens øjne, var det greenwashing. Alligevel fortryder hun ikke projektet. Hvorfor ikke?
December 2023
Om 20 eller 30 år er solceller lagt op på bygninger og vindmøller stillet ud på havet. Men indtil da skal vi leve med dem i landskaberne omkring os. Det kalder på ny viden om, hvordan vi tager hensyn til flere visuelle oplevelsesmuligheder
November 2023
Hvad har Olsen-banden, Bjarke Ingels og Apples nye CO2-neutrale ure til fælles? Kronik om greenwashing i samarbejde med Astrid Haug
Oktober 2023
Regeringen har spillet ud med et forslag om mere kompensation til naboer og lokalsamfund, når der stilles energianlæg op og er kommet med forslag til placering af 32 energiparker på land. Hvad er op og ned i udspillet og hvem er de vigtigste aktører
Oktober 2023
Da regeringen lancerede udspillet om energiparker på land, sagde kirke- og landdistriktsminister, Louise Schack Elholm (V), at hun gik ud fra, at kommunerne havde inddraget borgerne i deres forslag. Men det kan hun ikke gå ud fra, og derfor er der ingen sikkerhed for, at parkerne kommer til at ligge som foreslået.
September 2023
De områder kommunerne selv har mest indflydelse på er, hvor meget de bygger, hvor meget de køber ind og energieffektivisering i kommunernes egne bygninger. Tiden er inde til, at kommunerne forpligter sig på disse områder
September 2023
Lavere fartgrænser på motorvejene i Odense og ny varmeplanlægning i Køge. Altingets debatredaktør havde inviteret kommuner til at fremlægge friske klimatiltag på årets Klimafolkemøde i Middelfart. I dagens podcast kommer vi med ind under teltdugen og hører, hvilke forslag eksperter og publikum kalder ”gale” og ”geniale”.
September 2023
De områder kommunerne selv har mest indflydelse på er, hvor meget de bygger, hvor meget de køber ind og energieffektivisering i kommunernes egne bygninger. Tiden er inde til, at kommunerne forpligter sig på disse områder
August 2023
Læs med på visionen om, hvordan grøn omstilling driver den positive transformation af det åbne land med skønne attraktive landdistrikter præget af helhed, sameksistens og klimaretfærdighed
August 2023
Folketinget Boligpolitikken i Danmark modarbejder klimaindsatsen fordi den belønne os for at blive i for mange boligkvadratmetre frem for at flytte til færre. Rapport fra UIAcph23
August 2023
Udrulningen af fjernvarmen, boring efter geotermi og opsætning af el-ladestandere udfordrer den måde, vi planlægger vores byer, boliger og arkitektur ud fra. Derfor skal boligpolitikken ændres, hvis den skal tjene udviklingen af nye decentrale energisystemer bedst muligt
Juni 2023
Den nye aftale om havvind betyder at Danmark kommer til at lægge baghave til meget mere energi end vi selv skal bruge. Det er stadig uklart hvordan lokalbefolkningen og kommunerne får de lovede gevinster
Maj 2023
Efter at håbet forsvandt om, at regeringen ville trække forslaget om at konkurrenceudsætte affaldsforbrændingen, er der to scenarier tilbage for at reparere på et kludetæppe af en aftale indgået i et meget kompliceret politisk setup.
Maj 2023
Den lokale klimaindsats i de danske kommuner er enestående Borgerinddragelse og grøn dannelse er de to store ledelsesudfordringer
8. marts 2023
Kvinder er ikke bare fraværende i bestyrelser eller forretningsudvalg i energibranchen. Produkter og løsninger inden for el og elektrificering synes også i højere grad at tilgodese mænd. Laila Kildesgaard kalder på, at flere kvinder skal ind i den energipolitiske debat.
Februar 2023
I det første halve år har Steder Skaber Folk arbejdet meget med, hvordan man kan tilbyde lokalsamfund gevinster og kompensationer, når de skal leve med de store energianlæg. Det er der indtil videre kommet 8 forslag ud af. And still counting.
Februar 2023
”Vi har indtil nu opfattet affaldshåndtering som kritisk infrastruktur i Danmark. Det er ved at være en saga blot. Affaldsforbrændingen skal konkurrenceudsættes, affaldsindsamlingen skal selskabsgøres og der er store ambitioner om at gøre de 10 fraktioner, vi skal sorterer i, til helt almindeligt marked”
Januar 2023
”Efter vores vurdering er et af de mest banebrydende initiativer i strategien hele den del, der handler om en social bæredygtig turismesektor i hele Danmark. Til at virkeliggøre ambitionerne er udviklet et inspirerende værktøj til måling af bæredygtige destinationer” skrev Pernille Kofod Lydolfh og Laila Kildesgaard. Det var ikke alle der var enige, men det blev en god debat.
December 2022
I bogen "Lobbyistens Værktøjskasse" har Steder Skaber Folk bidraget med kapitel 4 kommunernes arbejde med grøn omstilling. Tak til Jakob Sand Kirk for at redigere.
Skriv til mig på stederskaberfolk@stederskaberfolk.dk,
hvis du vil købe dit eget eksemplar for 100 kr. inkl. forsendelse.
November 2022
Se Djøfbladets interview med Laila Kildesgaard om at være modig i sit arbejdsliv. Klik på linket.
November 2022
Hvad sker der i landdistrikterne, når CO2-afgifter på landbruget ruller ud og de dynamiske gevinster af den grønne omstilling skal høstes? Se kronik i Bornholms Tidende her (abonnenter)
Se november-debatindlæg i Klimamonitor. Klik på linket.
Se december-debatindlæg i Klimamonitor. Klik på linket.
Oktober 2022
Tendensen er klar: Flere og flere kommuner udarbejder ejerstrategier for deres selskaber og flere og flere selskaber vælger følg og forklar modellen fra Danvas kodeks. Tag gerne fat i mig, hvis I vil have lavet en redegørelse for jeres arbejde med Kodeks.
Klimamonitor, oktober 2022
Særligt to tiltag betyder knald eller fald for kommuners klimaplaner.
Altinget, december 2022
Den nye regering får rigeligt at se til på klimaområdet. Fornyet fokus på miljøet, klimaudsatte jobs og kompensation for vind- og solanlæg i baghaven vil derfor ikke kunne sættes på formel i løbet af 100 dage, som Altinget har spurgt til. Der skal også lægges en plan for de næste 1000, opfordrer Laila Kildesgaard.
Altinget, oktober 2022
Statsminister Mette Frederiksen (S) skød onsdag valgkampen i gang på et dystert bagtæppe af høje energipriser og gaslæk i Østersøen. Men hvad bør valgkampen handle om ifølge Brian Vad Mathiesen, Laila Kildesgaard, Sine Beuse Fauerby og Karsten Arnbjerg-NIelsen? Se deres bud her.
Klimamonitor, september 2022
Der er behov for klarhed om lokale gevinster i opsætning af energianlæg på land, skriver tidligere KL-direktør Laila Kildesgaard i dette debatindlæg.
Folketingets aftale om et CO2-loft på nybyggeri er et skridt i den rigtige retning, fordi størstedelen af en bygnings klimaaftryk over hele dens levetid ligger i byggefasen. Problemet er bare, at effekten af kun at omstille nybyggeri ikke slår markant igennem på kort sigt – for selv et meget bæredygtigt byggeri har et stort klimaaftryk.
Når man vender sig ud mod landet, så er der taget rigtigt meget hensyn til, at man skal beskytte landbruget, så byerne ikke bare voksede uhæmmet og optog landbrugsareal. Men der er ikke taget hensyn til, at vi har brug for nogle meget store området til vedvarende energi,” siger Laila Kildegaard og fortsætter. ”Og lige nu er kommunerne ved at segne under af ansøgninger til at opstille solcelleanlæg. Det er en ny kampplads ude på landet”.
Kommunerne er centrale leverandører af offentlige serviceydelser, som kan være drivkraft i Danmarks indsats for at komme i mål i 2030. I mange henseender er det derfor lokalt, at Verdensmålene kan oversættes til konkrete løsninger og indsatser. Immer Besser – fra global til lokal: Indsatsen i kommunerne (djoef-forlag.dk)
Jeg voksede også op med en holdning om, at det værste, man kan være, er at være doven. Det var synd nummer et, siger Laila Kildesgaard, som ikke kan beskyldes for dovenskab med sit svimlende lange cv, der dækker både topposter og frivilligt arbejde.
I anledning af Tour de France har de fem værtsbyer med midler fra Vejdirektoratets cykelpulje gennemført fem strategiske analyser. KL har deltaget i analysen om cykelpendling og kombinationsrejser, som Roskilde Kommune har været tovholder på. Analysen er gennemført henover foråret 2022...
JUNI 2025
Debatten om atomkraft er en ny og interessant energipolitisk diskussion, som nu for alvor er ved at få fodfæste i den nationale debat. Men det er uhensigtsmæssigt, når atomkraft kupper energi-dagsordenen på borgermøder ude i kommunerne
MAJ 2025
I modsætning til, hvad nogen kunne have troet for fire år siden, så er ingen af de mest magtfulde borgmestre i dag kendt for at være særskilt grønne.
APRIL 2025
Der er en meget stor berøringsangst hos lovgivere, når det handler om at begrænse forbruget. Det tætteste, vi kommer på reelle tiltag på området, er i affaldssektoren
MARTS 2025
Flere kvinder i forsyningsbestyrelserne kræver mere end gode intentioner. Trods øget fokus på, så besættes de fleste bestyrelsesposter fortsat gennem netværk. Vi opfordrer kvinder til at bruge deres netværk strategisk og udnytte forbrugerejede selskaber
FEBRUAR 2025
Den grønne treparts model for lokal forankring vil være tidskrævende, da det er en organisering så kompliceret, at det vil være svært at tegne. Men jeg tror, at kommunerne kommer i mål med de krav, der stilles i 2025
JANUAR 2025
"Grumset vand, fedtemøg og livløse fjorde" - DR havde den 22. januar tema om de lokale grønne treparter på alle kanaler. Se TV-avisen kl. 18.30 hvor indslaget starter et kvarter ind i udsendelsen. Det bliver den største opgave i det åbne land de seneste 200 år.
JANUAR 2025
Det hårde arbejde med de lokale treparter begynder nu. Forventningerne til kommunerne er tårnhøje: Hvem sætter sig for bordenden? Hvornår kender de fordelingsnøglen for pengene i arealfonden? Hvodan sikrer de sig at de grønne organisationer er klædt på til at lave reformer og repræsentere alle borgere?
JANUAR 2025
Udpegningen til bestyrelsesleder for Naturnationalpark Almindingen, kongen til bords i Hareløkkerne, Danmarks og EWII's største batteri på vej i Hasle og et lille bitte bidrag til den grønne omstilling med en valnøddelund på Hammersly i Rutsker. Godt nytår
DECEMBER 2024
Erfaringen er, at det er lige så svært for os at komme over i den kollektive transport og op på cyklen, som det er at reducere vores kødforbrug.
NOVEMBER 2024
I samarbejde med Nexus Konsulenterne og Lars Therkildsen har Steder Skaber Folk gennem de seneste to år kortlagt organiseringen af de kommunale affaldsindsamlingsordninger. Arbejdet er udført på baggrund af den brede politiske aftale fra august 2022, ”Selskabsgørelse af kommunernes levering af affaldsydelser”.
NOVEMBER 2024
KV25: Glem staten og tag selv ansvar for at bringe grøn omstilling ind i valgkampen. Med et år til KV25 gør grøn omstilling ikke kommunalpolitikere til stemmeslugere. Medmindre de kobler til kommunens udviklingsdagsorden. Så er der genvalg.
NOVEMBER 2024
Mens vi venter på regeringens grønne trepart, er arbejdet med lokale, grønne treparter på tværs af natur, miljø og planlægning i fuld gang i kommunerne, skriver Laila Kildesgaard.
OKTOBER 2024
Fra Mariagerfjord Kommune til Bruxelles bliver landbrugsorganisationerne inviteret med i forhandlingslokalerne, når lokale jordejere skal overbevises om miljøpolitikkens nødvendighed. Nu skal kommunerne realisere treparternes mål om et nyt Danmarkskort – med landmændene og lokalsamfundets velsignelse
OKTOBER 2024
"Neutrale VE-facilitatorer, lokale borgere, lodsejere og projektudviklere skal sammen skære seks VE-projekter til, før politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune i løbet af vinteren beslutter, hvor der skal planlægges for flere vindmøller og solceller i Naturens Rige."
SEPTEMBER 2024
"I 2026 skal naturnationalparken i Almindingen gerne stå færdig og klar. Bestyrelsen bag skal udstikke nogle lokale rammer for parken. Her er både jægere, naturfredningsfolk og landbrug repræsenteret. Mellem os taler med bestyrelsesformanden Laila Kildesgaard om, hvordan man sørger for at alle bliver hørt og hvordan vores syn på naturen har ændret sig".
SEPTEMBER 2024
"Laila Kildesgaard er 55 år - fra det vestjyske - og kom hertil efter flere topposter i hovedstaden for at være kommunaldirektør for 11 år siden. Så var hun direktør i KL og har nu sin egen virksomhed. Samtidig er hun nu formand for den kommende Naturnationalpark Almindingen og sidder med i andre bestyrelser og repræsentantskaber. Idag viser Laila Kildesgaard os sit yndlingssted på Bornholm".
AUGUST 2024
To sider af "Aftale om et Grønt Danmark" handler om den lokale forankring og den nye arealanvendelse i Danmark. Kommunerne har 2025 til at lægge planer i det åbne land, der stort set skal skrue tiden og landskabet tilbage til, hvordan det så ud for 200 år siden. Det bliver presset.
JULI 2024
Lyt med om de komplekse udfordringer og muligheder, der opstår når vi skal balancere behovet for vedvarende energi med beskyttelse af drikkevand, biodiversitet og rekreative områder. Og om mit særlige forhold til Folkemødet på Bornholm.
JUNI 2024
Hastighedsbegrænsninger bliver fremhævet af økonomer, hver gang forholdet mellem det lokale og den nationale klimaindsats diskuteres. Senest har De Økonomiske Råd brugt det til at kritisere kommunernes klimapolitik. Men det er fokusforskydning
MAJ 2024
Det er gået fremad med opsætning af vedvarende energi siden sidste år, hvor jeg også deltog og skrev fra topmødet hos Green Power Denmark. Men der er for meget usikkerhed til, at der sker nok. Og vi kommer ikke i mål i 2030
MAJ 2024
I kommunalpolitisk sammenhæng kan Birgit S. Hansen godt betegnes som en ”politainer” – sammentrukket af politician og entertainer. Politikere der når mange vælgere ved at vise, at de er almindelige mennesker
APRIL 2024
Klimarådets anbefalinger om arealanvendelse kommer ikke i sig selv til at rykke noget. Men de er en del af en tendens, der forsøger at tegne et ny landskab i Danmark.
APRIL 2024
Der var ikke flere penge til kommunerne, da Magnus Heunicke (S) præsenterede første klimatilpasningsplan. Planen skal hjælpe til, at Danmark kan kystsikres mod ekstreme vejrfænomener. Men der er behov for flere penge lokalt.
APRIL 2024
Forsyningstillsynet afsluttede i april 2024 høringen af mere end 30 netudviklingsplaner for hele Danmark. Planerne viser, hvor meget mere kabel, der skal lægges i jorden. Kan nogle af de mange kilometer suppleres med batterier over jorden og dermed bidrage med balancering som alternativ. Læs med på en lokal case i Bornholms Tidende.
APRIL 2024
Det står småt til med forskelligheden i bestyrelserne i de danske forsyningsselskaber. Og taler vi kun om køn, når vi taler om diversitet? Eller er der andre parametre, som er mere vigtige. Det tager vi fat på i dette 44. afsnit af Podcasten Fjernvarmen.
PERSPEKTIV PÅ TV2 BORNHOLM MARTS 2024
"Da energikrisen var på sit højeste, gik vores vækst mere eller mindre i stå. I den periode købte vi mindre økologi, svanemærkede varer og varer med den grønne EU-blomst. Danskernes villighed til at passe på naturen stopper, hvis det koster penge. Spørgsmålet er, om det er et problem landbruget alene skal løse."
18. Marts 2024
📢 Der er mange gode forslag til, hvad der skal til for at bane vejen for mere vedvarende energi på land, og hvad betyder det egentlig, at et energianlæg ligger smukt i landskabet? Laila Kildesgaard tager en rundtur om aktuelle udspil og debatter på området.
8. marts 2024
Der var meget god energi at spore i forsyningsbranchen den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag. En status opgjort med håndrullede data viser en lille fremgang. Det bliver spændende at følge op i 2025 - både før og efter kommunalvalget.
Februar 2024
"Der findes et alternativ til teknologiske løsninger, nybyggeri og animalske fødevarer, nemlig at forbruge mindre. Løsningen indebærer muligheden for at skabe mere lykkelige liv og et grønnere samfund, men den har meget få politiske fortalere for tiden, skriver Astrid Haug og Laila Kildesgaard.
Januar 2024
I 2024 må kommunerne anvise vejen til kollektive handlinger i den grønne omstillings navn. Hvis vi for alvor skal sætte fart i den grønne omstilling, bliver krydsbestøvning et centralt tema i 2024. Tværfaglighed og bestøvning på tværs bliver afgørende for at komme videre i 2024 med de grønne beregninger, og her skal kommunerne gå forrest.
December 2023
Derfor halter det efter med kystsikring af nye boliger ved vandet: Der er kommet flere bygninger nær vandet, og det betyder, at det bliver dyrere, når der kommer storm og oversvømmelser. Tidligere klimadirektør i KL Laila Kildesgaard uddyber her, hvad udfordringerne er.
December 2023
"Vi lavede et meget flot excel-ark, som viste, at når vi gjorde det på den her måde, så ville vi blive klima-neutrale i 2023," fortæller en af dagens gæster, der er tidligere kommunaldirektør. Tiden overhalede projektet og med nutidens øjne, var det greenwashing. Alligevel fortryder hun ikke projektet. Hvorfor ikke?
December 2023
Om 20 eller 30 år er solceller lagt op på bygninger og vindmøller stillet ud på havet. Men indtil da skal vi leve med dem i landskaberne omkring os. Det kalder på ny viden om, hvordan vi tager hensyn til flere visuelle oplevelsesmuligheder
November 2023
Hvad har Olsen-banden, Bjarke Ingels og Apples nye CO2-neutrale ure til fælles? Kronik om greenwashing i samarbejde med Astrid Haug
Oktober 2023
Regeringen har spillet ud med et forslag om mere kompensation til naboer og lokalsamfund, når der stilles energianlæg op og er kommet med forslag til placering af 32 energiparker på land. Hvad er op og ned i udspillet og hvem er de vigtigste aktører
Oktober 2023
Da regeringen lancerede udspillet om energiparker på land, sagde kirke- og landdistriktsminister, Louise Schack Elholm (V), at hun gik ud fra, at kommunerne havde inddraget borgerne i deres forslag. Men det kan hun ikke gå ud fra, og derfor er der ingen sikkerhed for, at parkerne kommer til at ligge som foreslået.
September 2023
De områder kommunerne selv har mest indflydelse på er, hvor meget de bygger, hvor meget de køber ind og energieffektivisering i kommunernes egne bygninger. Tiden er inde til, at kommunerne forpligter sig på disse områder
September 2023
Lavere fartgrænser på motorvejene i Odense og ny varmeplanlægning i Køge. Altingets debatredaktør havde inviteret kommuner til at fremlægge friske klimatiltag på årets Klimafolkemøde i Middelfart. I dagens podcast kommer vi med ind under teltdugen og hører, hvilke forslag eksperter og publikum kalder ”gale” og ”geniale”.
September 2023
De områder kommunerne selv har mest indflydelse på er, hvor meget de bygger, hvor meget de køber ind og energieffektivisering i kommunernes egne bygninger. Tiden er inde til, at kommunerne forpligter sig på disse områder
August 2023
Læs med på visionen om, hvordan grøn omstilling driver den positive transformation af det åbne land med skønne attraktive landdistrikter præget af helhed, sameksistens og klimaretfærdighed
August 2023
Folketinget Boligpolitikken i Danmark modarbejder klimaindsatsen fordi den belønne os for at blive i for mange boligkvadratmetre frem for at flytte til færre. Rapport fra UIAcph23
August 2023
Udrulningen af fjernvarmen, boring efter geotermi og opsætning af el-ladestandere udfordrer den måde, vi planlægger vores byer, boliger og arkitektur ud fra. Derfor skal boligpolitikken ændres, hvis den skal tjene udviklingen af nye decentrale energisystemer bedst muligt
Juni 2023
Den nye aftale om havvind betyder at Danmark kommer til at lægge baghave til meget mere energi end vi selv skal bruge. Det er stadig uklart hvordan lokalbefolkningen og kommunerne får de lovede gevinster
Maj 2023
Efter at håbet forsvandt om, at regeringen ville trække forslaget om at konkurrenceudsætte affaldsforbrændingen, er der to scenarier tilbage for at reparere på et kludetæppe af en aftale indgået i et meget kompliceret politisk setup.
Maj 2023
Den lokale klimaindsats i de danske kommuner er enestående Borgerinddragelse og grøn dannelse er de to store ledelsesudfordringer
8. marts 2023
Kvinder er ikke bare fraværende i bestyrelser eller forretningsudvalg i energibranchen. Produkter og løsninger inden for el og elektrificering synes også i højere grad at tilgodese mænd. Laila Kildesgaard kalder på, at flere kvinder skal ind i den energipolitiske debat.
Februar 2023
I det første halve år har Steder Skaber Folk arbejdet meget med, hvordan man kan tilbyde lokalsamfund gevinster og kompensationer, når de skal leve med de store energianlæg. Det er der indtil videre kommet 8 forslag ud af. And still counting.
Februar 2023
”Vi har indtil nu opfattet affaldshåndtering som kritisk infrastruktur i Danmark. Det er ved at være en saga blot. Affaldsforbrændingen skal konkurrenceudsættes, affaldsindsamlingen skal selskabsgøres og der er store ambitioner om at gøre de 10 fraktioner, vi skal sorterer i, til helt almindeligt marked”
Januar 2023
”Efter vores vurdering er et af de mest banebrydende initiativer i strategien hele den del, der handler om en social bæredygtig turismesektor i hele Danmark. Til at virkeliggøre ambitionerne er udviklet et inspirerende værktøj til måling af bæredygtige destinationer” skrev Pernille Kofod Lydolfh og Laila Kildesgaard. Det var ikke alle der var enige, men det blev en god debat.
December 2022
I bogen "Lobbyistens Værktøjskasse" har Steder Skaber Folk bidraget med kapitel 4 kommunernes arbejde med grøn omstilling. Tak til Jakob Sand Kirk for at redigere.
Skriv til mig på stederskaberfolk@stederskaberfolk.dk,
hvis du vil købe dit eget eksemplar for 100 kr. inkl. forsendelse.
November 2022
Se Djøfbladets interview med Laila Kildesgaard om at være modig i sit arbejdsliv. Klik på linket.
November 2022
Hvad sker der i landdistrikterne, når CO2-afgifter på landbruget ruller ud og de dynamiske gevinster af den grønne omstilling skal høstes? Se kronik i Bornholms Tidende her (abonnenter)
Se november-debatindlæg i Klimamonitor. Klik på linket.
Se december-debatindlæg i Klimamonitor. Klik på linket.
Oktober 2022
Tendensen er klar: Flere og flere kommuner udarbejder ejerstrategier for deres selskaber og flere og flere selskaber vælger følg og forklar modellen fra Danvas kodeks. Tag gerne fat i mig, hvis I vil have lavet en redegørelse for jeres arbejde med Kodeks.
Klimamonitor, oktober 2022
Særligt to tiltag betyder knald eller fald for kommuners klimaplaner.
Altinget, december 2022
Den nye regering får rigeligt at se til på klimaområdet. Fornyet fokus på miljøet, klimaudsatte jobs og kompensation for vind- og solanlæg i baghaven vil derfor ikke kunne sættes på formel i løbet af 100 dage, som Altinget har spurgt til. Der skal også lægges en plan for de næste 1000, opfordrer Laila Kildesgaard.
Altinget, oktober 2022
Statsminister Mette Frederiksen (S) skød onsdag valgkampen i gang på et dystert bagtæppe af høje energipriser og gaslæk i Østersøen. Men hvad bør valgkampen handle om ifølge Brian Vad Mathiesen, Laila Kildesgaard, Sine Beuse Fauerby og Karsten Arnbjerg-NIelsen? Se deres bud her.
Klimamonitor, september 2022
Der er behov for klarhed om lokale gevinster i opsætning af energianlæg på land, skriver tidligere KL-direktør Laila Kildesgaard i dette debatindlæg.
Folketingets aftale om et CO2-loft på nybyggeri er et skridt i den rigtige retning, fordi størstedelen af en bygnings klimaaftryk over hele dens levetid ligger i byggefasen. Problemet er bare, at effekten af kun at omstille nybyggeri ikke slår markant igennem på kort sigt – for selv et meget bæredygtigt byggeri har et stort klimaaftryk.
Når man vender sig ud mod landet, så er der taget rigtigt meget hensyn til, at man skal beskytte landbruget, så byerne ikke bare voksede uhæmmet og optog landbrugsareal. Men der er ikke taget hensyn til, at vi har brug for nogle meget store området til vedvarende energi,” siger Laila Kildegaard og fortsætter. ”Og lige nu er kommunerne ved at segne under af ansøgninger til at opstille solcelleanlæg. Det er en ny kampplads ude på landet”.
Kommunerne er centrale leverandører af offentlige serviceydelser, som kan være drivkraft i Danmarks indsats for at komme i mål i 2030. I mange henseender er det derfor lokalt, at Verdensmålene kan oversættes til konkrete løsninger og indsatser. Immer Besser – fra global til lokal: Indsatsen i kommunerne (djoef-forlag.dk)
Jeg voksede også op med en holdning om, at det værste, man kan være, er at være doven. Det var synd nummer et, siger Laila Kildesgaard, som ikke kan beskyldes for dovenskab med sit svimlende lange cv, der dækker både topposter og frivilligt arbejde.
I anledning af Tour de France har de fem værtsbyer med midler fra Vejdirektoratets cykelpulje gennemført fem strategiske analyser. KL har deltaget i analysen om cykelpendling og kombinationsrejser, som Roskilde Kommune har været tovholder på. Analysen er gennemført henover foråret 2022...
DEBAT OG KOMMENTAR
Podcast
Lyt til nedenstående 3 podcast:
Podcast "Klimavelfærd til folket" på Klimakrøller, feat Laila Kildesgaard.
Podcast "Offentlige bestyrelser" om kvinder og bestyrelser på Selection, feat Laila Kildesgaard
Podcast "Ledelse i forandring" feat Laila Kildesgaard.